duminică, iunie 13

10 MARI SIBIENI. CORNEL DIACONOVICI

duminică, iunie 13
Cum am promis că pun şi eu umărul la campania iniţiată de AIOS, îmi revine, cu plăcere, îndatorirea de a prezenta 20 dintre personalităţile propuse.
Astfel...






CORNEL DIACONOVICI


Se naşte şi moare în Banat, dar întreaga sa carieră este legată de Astra sibiană.
Se naşte în 1859. Studiază în mai multe oraşe printre care la Budapesta şi la Viena.
Este licenţiat în drept în 1880.
Trei ani mai târziu obţine şi titlul de doctor în drept. Devine avocat şi în acelaşi timp îşi începe şi activitatea ştiinţifică.

Redactează Viitorul, apoi „Romanische Revue” care ajunge sa o tipărească la Sibiu în 1893.
Doi ani mai târziu devine director al revistei Transilvania din Sibiu, revista oficială a Astra. Devine secretar al Astra. Datorită celor două poziţii pe care le ocupa în interiorul Asociaţiunii, va deveni coordonatorul „Enciclopediei Române”, prima astfel de lucrare din cultura românească. Aceasta va fi publicată în trei volume între 1898 – 1904, la Sibiu. El se implică în organizarea bibliorecii şi a muzeului Astrei.

În perioada 1890 – 1896 este secretar şi director adjunct al băncii Albina din Sibiu. Din această poziţie devine secretar al Conferinţelor Băncilor româneşti din Transilvania. după 1900 înfiinţează numai puţin de trei bănci în Transilvania, sub controlul băncii Albina. Ia legătura cu guvernul României pentru dezvoltarea acestora în Regat.

Se stabileşte la Bucureşti, înfiinţează Banca Carpaţilor şi se dedică lumii finanţelor. După Unire se retrage la Reşiţa unde va muri în 1923.

0 comentarii:

 
Opinii Juridice © 2008. Design by Pocket